Emg jx with obp1: HUGE gain boost on my blend jazz when the pups are isolated

Discussion in 'Pickups & Electronics [BG]' started by carlitoswhey, Dec 14, 2013.


  1. carlitoswhey

    carlitoswhey Supporting Member

    Joined:
    Apr 3, 2009
    Location:
    Phoenix
    Its emg jx with an Aggie opb 1. Two band sounds good but when I try and move the blend all the way to the front or the rear there is a massive gain/boost that happens any thoughts?
  2. carlitoswhey

    carlitoswhey Supporting Member

    Joined:
    Apr 3, 2009
    Location:
    Phoenix
    Sorry. Obp 1
  3. Doctor J

    Doctor J

    Joined:
    Dec 23, 2005
    Location:
    Grease
    You may have the pickups out of phase. Swap the wires around for one of the pickups, see if that makes a difference.
  4. carlitoswhey

    carlitoswhey Supporting Member

    Joined:
    Apr 3, 2009
    Location:
    Phoenix
    Ok. Will try that In a couple of hours. I hope it works.

    With this much gain it minds well be a mute switch...
  5. Register to disable this ad
  6. walterw

    walterw Supportive Fender Gold Supporting Member

    Joined:
    Feb 20, 2009
    you can't really wire EMGs out of phase (without a special accessory); you're actually wiring their preamp outputs, and ground is ground in that case.

    my guess is the blend pot is mirror-imaged, to where the middle setting is turning both pickups down instead of up.
  7. Funkinthetrunk

    Funkinthetrunk Registered User Supporting Member

    Joined:
    Mar 14, 2008
    Location:
    DENCO
    Interesting...what's the value of the blend? You know, installed a set of EMG's JAX and it worked fine with a 500K volume pot (on/off pickup switches, no blend). So, I'm not really sure how these new EMG's innards are different from originals as I thought they required 25K pots. BTW, I also am using a Aguilar (OBP3) and it is pretty loud, but in a good way.
  8. walterw

    walterw Supportive Fender Gold Supporting Member

    Joined:
    Feb 20, 2009
    the EMGs will work fine with a 500k volume; the pot just won't have any kind of sweep, acting like an on-off switch instead.
  9. Funkinthetrunk

    Funkinthetrunk Registered User Supporting Member

    Joined:
    Mar 14, 2008
    Location:
    DENCO
    Actually, it works from 0 to 10...believe it or not.
  10. walterw

    walterw Supportive Fender Gold Supporting Member

    Joined:
    Feb 20, 2009
    interesting!

    audio or linear taper volume?
  11. Funkinthetrunk

    Funkinthetrunk Registered User Supporting Member

    Joined:
    Mar 14, 2008
    Location:
    DENCO

    Audio. These JAX and Aguilar preamp is one explosive combo...killer sounding. Sorry to derail this thread.
  12. grendle

    grendle Supporting Member

    Joined:
    Mar 4, 2011
    Location:
    Central FL
    Your wired backwards from the sound of it
  13. carlitoswhey

    carlitoswhey Supporting Member

    Joined:
    Apr 3, 2009
    Location:
    Phoenix
    Update: switched the wiring and no difference. The pot is 500k .could that be the culprit??
  14. walterw

    walterw Supportive Fender Gold Supporting Member

    Joined:
    Feb 20, 2009
    what exactly did you switch?
  15. carlitoswhey

    carlitoswhey Supporting Member

    Joined:
    Apr 3, 2009
    Location:
    Phoenix
    Tried reversing how the pick-up were wired up (changed the positive to negative on the bridge pick-up) but it made no difference.
  16. Funkinthetrunk

    Funkinthetrunk Registered User Supporting Member

    Joined:
    Mar 14, 2008
    Location:
    DENCO
    I'm interested to know if the 500k pot is the issue. It works with my setup (JAX), but I'm not using a blend.
  17. RobbieK

    RobbieK

    Joined:
    Jun 14, 2003
    Is that an active EMG? if so, the blend pot should be a 50kB or 25KB dual gang pot. (the B means linear)

    The vol pot should be a 50KA or a 25KA single gang pot. (The A means log or audio taper).

    regular 250K and 500K pots from a passive guitar won't really work.
  18. carlitoswhey

    carlitoswhey Supporting Member

    Joined:
    Apr 3, 2009
    Location:
    Phoenix
    Mine works too. In that regards

Share This Page