Looper with drum machine

Discussion in 'Effects [BG]' started by bassnat, Mar 17, 2011.


  1. bassnat

    bassnat

    Joined:
    Jan 31, 2011
    Messages:
    119
    I would greatly appreciate any advice I can get concerning a combination looper and drum machine in the form of a pedal/board. I would like to loop a phrase and when I play it have it auto sync to the drum beat. I don't want to worry about perfecting the sync process. Thank you in advance for your comments.
     
  2. BigOldHarry

    BigOldHarry

    Joined:
    Aug 11, 2008
    Messages:
    9,437
    Location:
    San Diego, CA
    yeah, that's a bit tricky... I I know that the Digitech has drum samples in it...
     
  3. heavyfunkmachin

    heavyfunkmachin

    Joined:
    Jan 21, 2005
    Messages:
    869
    Rc-20xl has rythm patterns that sync with your loop... tey are awfull... but maybe the new rc-30 upgrade them
     
  4. bassnat

    bassnat

    Joined:
    Jan 31, 2011
    Messages:
    119
    Thx. Any info is helpful.
     
  5. Register to disable this ad
  6. M Sterling

    M Sterling Gold Supporting Member

    Joined:
    Sep 23, 2010
    Messages:
    1,312
    Location:
    Pittsburgh, PA
    If your drum machine and looper do not have the ability to sync up through MIDI, your best bet is to run the drum machine into the looper. So, you basically would be playing the drum beat into the looper and making that a loop phrase. Then you would loop your bass on top of that. It gets tricky if you want to change beats in the middle of a song, but otherwise it's pretty easy and effective. I used to do this with a Korg Kaossilator and an RC-2.
     
  7. singlemalt

    singlemalt Supporting Member

    Joined:
    Dec 15, 2007
    Messages:
    1,662
    Location:
    White Salmon, WA
    Boss RC-2 has stock beats. There are a couple pretty cool ones. You can turn the volume on the "guide beat" up and down or off. This little box is stuffed with features,so it can be a bit complicated.

    E2 HEAD RUSH this page has some cool links to KT Tunstall doing her thing. The trick is the small mixer that allows the looper to capture the beat and the "base" or first track at the same time.

    Drum machines and loopers inevitably drift apart unless locked together with a midi clock. So you are on the right track to get it in an all in one package. Something that can take a couple inputs at once.

    Disclaimer: I'm a looper addict and I've failed to master the RC-2, the Akia, or the Digitech timebender. Not one to give up easily, I'll be picking up a Jamman today.

    Looping turns out to be harder than it looks, but its a cool practice tool, and a merciless playback of your sound.
     
  8. walker rosewood

    walker rosewood

    Joined:
    Oct 22, 2009
    Messages:
    1,010
    Location:
    rochester, NY
    In addition to the auto-sync, the RC-3/RC-30 also has a usb input, so you can make drum beats with whatever you want to, import it to as a .wav.
     
  9. alec

    alec

    Joined:
    Feb 13, 2000
    Messages:
    1,208
    Location:
    Perth, Australia
  10. kenstee

    kenstee Supporting Member

    Joined:
    Oct 9, 2009
    Messages:
    1,948
    +1. Do not get a RC-2 until you get a chance to try their new RC-3 - to be released next month. From what I hear it has less drum tracks included. BUT - as noted, it has the ability for you to download and add drum tracks via a USB port. Interface looks may less-complicated as well.

    BOSS U.S. - RC-3: Loop Station
     
  11. SteveMcB

    SteveMcB

    Joined:
    Feb 7, 2006
    Messages:
    686
    Location:
    Auckland, New Zealand
    I've done KT Tunstall style looping by running a Headrush E2 in the effects send of a small behringer or Mackie mixer. Then looping the drum machine plugged into the mixer, and bass and guitar lines as well.

    Steve
     
  12. bassnat

    bassnat

    Joined:
    Jan 31, 2011
    Messages:
    119
    I greatly appreciate all of the comments and continued feedback.
     
  13. singlemalt

    singlemalt Supporting Member

    Joined:
    Dec 15, 2007
    Messages:
    1,662
    Location:
    White Salmon, WA
    I started messing with the Jamman this weekend. First, I printed and read the manual, a personal best for me.

    Far and away the best of the bunch. I should have started with a Jamman.

    Simple operation. Clear manual. (The Akai headrush instructions were translated in to English, they were terrible.) Best of all, with the 1 gig card, there is tons of time.

    The foot switch lets you change loops on the fly.
     

Share This Page