Should I get a new laptop?

Discussion in 'Recording Gear and Equipment [BG]' started by Shlogo, Dec 30, 2013.


  1. Shlogo

    Shlogo

    Joined:
    Dec 16, 2011
    Location:
    Chicago, Illinois
    So I am starting school for audio production, and my dad is awesome enough to help me get the equipment I need.

    Part of this is (maybe obviously) Pro Tools.
    I know my school has some dual boot computers but I know I will be working with Mac's for sure (new to me).

    As of right now I have this:
    http://www.samsung.com/us/computer/pcs/NP305V5A-A02US
    With 4 GB of mem

    (I do not really do any recording on it at the moment either)

    I know nothing about computers, this was a recommendation by my brother.
    Will this be powerful enough to run Pro Tools 11 (for audio and video)?

    Or is there some other reason as to why I may want to get a new laptop for this?
    And I want a laptop not desktop, for portability.

    Thanks for any advice!
  2. BassCliff

    BassCliff

    Joined:
    May 17, 2012
    Location:
    So. Cal.
    Hi,

    What's the processor model/speed in your current unit? If you're doing video editing too then you'll want all the processing power you can afford.

    You've got a decent computer there. It even has discrete Radeon graphics for better video performance. For video, just about anything is better than the integrated Intel HD video. It should serve you pretty well to get started.

    If you can get a high-end i5 processor, or even an i7, and 8GB of RAM along with discrete graphics and audio, you can "future proof" your machine. That just means it will take you longer to outgrow it. Also, with video (because of the large file sizes), you'll want the largest hard drive you can get, 750GB to 1TB.

    Note: Being a hardware guy, I always recommend bigger, faster, more, as much as your budget allows. ;)

    Thank you for your indulgence,

    BassCliff
  3. InsaneBassninja

    InsaneBassninja

    Joined:
    Jul 30, 2013
    Location:
    Indiana,USA
    How old is it? My Is 4 years old so I need to buy one next year.
  4. Dave Curran

    Dave Curran Lilduke Supporting Member

    Joined:
    Jul 27, 2013
    Location:
    NEPA
    Is this the 1.60Ghz 4 core? With a 640GB HDD @ 5400 rpm? Resolution 1366 x 768?
  5. Register to disable this ad
  6. Dave Curran

    Dave Curran Lilduke Supporting Member

    Joined:
    Jul 27, 2013
    Location:
    NEPA
    4 Years old is not old anymore. (First pc built was a 386sx/16Mz) :) Often uprgading memory, adding an external hdd, and swapping the internal one for an ssd will give you all the performance you need for audio production. I currently do this on a '07 13" mac, 2.0Ghz dual core. Put a 128GB ssd with the os, and recording software.(I use Studio One) Plug-ins live there too. All recording is done to a generic W/D green 7200RPM in a cheap newegg eternal enclosure. Laptop was given to me, and total cost for upgrades were under $200.
  7. Shlogo

    Shlogo

    Joined:
    Dec 16, 2011
    Location:
    Chicago, Illinois
    Lilduke, yes.
    And I've had it for...2-2 1/2 years.

    I was thinking of possibly getting a 13" MacBook pro, 8gb mem, 128gb ssd, and 2.9 GHz i7.
    Then getting a 1tb external.

    This way I could also get use to the Mac os, which is what my school will most most of the time.
  8. p0ppyman

    p0ppyman Supporting Member

    Joined:
    Dec 15, 2013
    Location:
    San Mateo, CA
    I took a look at Avid's recommendations and it looks like they lean towards Intel i7 Sandy Bridge processors.

    I think you have an AMD Quad-core clocked @ 1.60 GHz. I expect their recommendation is based upon feedback from the customers that use their product. I would give your system a try and if you start seeing performance issues consider upgrading at that time.

    If you do not have 8 GB of memory I would consider upgrading it to 8 GB on the assumption you are running Windows 7. Home Premium can use 16 GB but I think your laptop is limited to 8 GB.

    I am both a Apple (iPad, iPod, MacBook Pro & Mini Mac server) and Windows (Phone, Zune, Desktop, Laptop, Surface RT and Win Servers) platform owner. I use my MacBook for things music related.

    Have fun with your audio production classes!
  9. Landy67

    Landy67 Supporting Member

    Joined:
    Jul 30, 2012
    Location:
    The Peoples Republic of MA
    [NERD/ON]
    I know it's "picking nits," but the first IBM PC had an Intel 8088 2.77Mz processor.

    IBM wanted to compete with the Apple computer, which ran on an 8 bit processor, but they were afraid that the PC's would impact their mainframe sales, so they had Intel cripple the 16 bit 8086 CPU so it could only access an 8 bit data path and address 1 MB of RAM. Then they put all of the hardware at the top of RAM so it couldn't be expanded.
    [NERD/OFF]

    ... Sorry... I couldn't help myself.:meh:
  10. davidhilton

    davidhilton Supporting Member

    Joined:
    Apr 13, 2009
    Location:
    Los Angeles, CA
    MacBook Pro.

Share This Page