speakon to 3 x 1/4 speaker inputs

Discussion in 'Amps [BG]' started by Slaine01, Nov 13, 2012.


  1. Slaine01

    Slaine01

    Joined:
    Jul 29, 2001
    Messages:
    667
    Location:
    Sydney - Australia
    Looking to connect 1 speakon to be able run 3 x 1/4 inch speaker cables.
    The three cabs only have one 1/4 inch input (no outs) and I dont want the cabs replaced with in & out Speakons for linking.
    Is there a "dropbox?" setup so I can run a speakon out of his amp to feed the 3 x 8 ohm cabs ? (his amp will go to 2 ohms).
     
  2. Tuned

    Tuned

    Joined:
    Dec 6, 2007
    Messages:
    329
    I would make a box with four connectors in parallel. If the amp's in a rack you could install a backplate with three outputs hardwired to a speakon plug, but I wouldn't have such a splitter be loose to dangle.
     
  3. BassmanPaul

    BassmanPaul Gold Supporting Member

    Joined:
    Aug 25, 2007
    Messages:
    13,853
    Location:
    Toronto Ontario Canada
    A simple plastic box outfitted with two NL4 speakon jacks on one side and three or four 1/4" phone jacks on the other is a simple, inexpensive unit to make. Wire the +1 terminals together and wire them to the tip connection of the jacks. Wire the -1 terminals together and wire them to the sleeve connections of the jacks. Done - put the lid on and you're away to the races.

    Edit: Naturally you'll use insulated 16SWG wire for the wiring. :)
     
  4. Slaine01

    Slaine01

    Joined:
    Jul 29, 2001
    Messages:
    667
    Location:
    Sydney - Australia
    sweeeet - thx guys
     
  5. Register to disable this ad
  6. beans-on-toast

    beans-on-toast Supporting Member

    Joined:
    Aug 7, 2008
    Messages:
    7,337
    I built one like this, all connectors are wired in parallel, the jacks are isolated from the metal box. With a plastic box you don't need to isolate. You can mix any combination.


    [​IMG]

     
  7. oerk

    oerk

    Joined:
    Oct 16, 2009
    Messages:
    692
    Location:
    Bavaria
    Why isolated? The ground wires are all the same, or am I missing something?
     
  8. beans-on-toast

    beans-on-toast Supporting Member

    Joined:
    Aug 7, 2008
    Messages:
    7,337
    Isolate for safety and noise reasons. If the ground comes into contact with anything that it shouldn't such as another ground or a hot AC, it could cause a problem that could trip a breaker. Chances of that are slim but that's why one takes precautions. Sometimes grounds from another device may not be at the same potential. If they came in contact there could be noise problems.
     
  9. oerk

    oerk

    Joined:
    Oct 16, 2009
    Messages:
    692
    Location:
    Bavaria
    Ah. That's reasonable. Thanks.

    Shielding shouldn't be an issue with speaker level signals (aka I r dumb).
     
  10. beans-on-toast

    beans-on-toast Supporting Member

    Joined:
    Aug 7, 2008
    Messages:
    7,337
    I find having something like this useful as it allows you to plug a head into different cabinets or combinations. Good if there's a problem with your cab and you need plug into something else on short notice.
     

Share This Page