too much amp for my cab?

Discussion in 'Amps [BG]' started by joecarrr, Nov 19, 2012.


  1. joecarrr

    joecarrr

    Joined:
    Feb 1, 2004
    I have a crown xls1000, behringer Bass V-amp Pro and an Acoustic b810 cab. My Basses are both active.
    The amp says it puts out 1100 watts bridged at 4 ohms. My cab is only rated for 800 watts. Should I just keep the amp turned down some or should I run only 1 channel? If I run 1 channel then it's only 350 watts at 4 ohms. I'm trying to cut through 2 guitar players running Marshal tube heads. Any help would be great.
     
  2. PatQ

    PatQ

    Joined:
    May 11, 2011
    Location:
    Siegburg, Germany
    Just listen to your tone. If the speakers start farting out you put too much power in the cab. If not, you're fine.
     
  3. amimbari

    amimbari

    Joined:
    May 6, 2008
    Location:
    Pittsburgh, PA
    I have been running an XLS1500 thru 2 old hartke TP4x10's for a year in bridge mode, never blew em up yet. Even before that I was running a Mackie 1400i in bridgemode thru the same 2 cabs....
     
  4. wcriley

    wcriley

    Joined:
    Apr 5, 2010
    Location:
    Western PA
    Disclosures:
    Uncompensated endorsing user: fEARful
    The amp CAN put out 1100 watts, but that doesn't mean it always WILL. Just be careful about how loud you crank it and how much you boost the low frequencies. You should be able to hear if the drivers are being overpowered.

    I know a guy who uses a 3000 watt power amp with speakers rated at a combined 900 watts. He hasn't had any problems and neither will you if you use common sense.
     
  5. Register to disable this ad
  6. joecarrr

    joecarrr

    Joined:
    Feb 1, 2004
    That's what I figured. Thanks
     
  7. hover

    hover

    Joined:
    Oct 4, 2008
    It's one thing to have that much power available or headroom, and quite another to use that many watts regularly. Unless you're deaf, you're never going to fry your cab.

    Then again...I've yet to play a small / med / large venue or stadium gig with anything more than 500 watts into an efficient cab where I thought "man, I really need more power". I've never even dimed those in any of these settings. I cannot imagine a scenario where you'd be using 1100 watts of power in anything less than a stadium...then again, I never partake in gigs with musicians into volume wars.
     
  8. joecarrr

    joecarrr

    Joined:
    Feb 1, 2004
    Well I've always used a 100 watt combo through the p.a. so I'm new to running under my own power totallt. I guess ill find out friday night at band practice how much volume knob I'll have to use.
     

Share This Page