1. Welcome to TalkBass 2014! If you're new here, we just went through a major site upgrade. Please post all concerns and bugs to the Forum Usage Issues forum. We will be monitoring that forum. Thank you for all of your feedback.

    The TB Android app is working, you may need to uninstall/reinstall. The iPhone app is still pending approval by Apple. If you haven't yet, try using your mobile browser - TalkBass is responsive to any screen size.

    Please read the TalkBass 2014 FAQ for lots of great info on the new software.

Traynor Mark II Question

Discussion in 'Amps [BG]' started by TDC222, Jan 11, 2013.

  1. TDC222

    TDC222

    Joined:
    Jan 11, 2013
    Likes Received:
    0
  2. BawanaRik

    BawanaRik Supporting Member

    Joined:
    Mar 6, 2012
    Likes Received:
    0
    For more gain. If there's no reverb.
  3. TDC222

    TDC222

    Joined:
    Jan 11, 2013
    Likes Received:
    0
    Thanks for info.

    Cheers,
    Terry
  4. TDC222

    TDC222

    Joined:
    Jan 11, 2013
    Likes Received:
    0
    One thing. Will this take away from the life of the tubes?

    Cheers,
    Terry
  5. BawanaRik

    BawanaRik Supporting Member

    Joined:
    Mar 6, 2012
    Likes Received:
    0
    Anytime you play an amp loud you are stripping more Thorium of the cathode. I wouldn't worry about it.

  6. jbybj

    jbybj Supporting Member

    Joined:
    Jun 11, 2008
    Likes Received:
    0
    Because it sounds awesome. I have had both the YBA-1 and the YBA-1A (Mark II) and they differ in this respect. There is practically no interaction between the channels on the YBA-1, and you have to jumper them with a cable if you want to get that extra gain stage. The YBA-1A or Mark II actually has a pretty notable internal bridging of some sort. In other words, if you are plugged into only one of the channels, and crank up the volume on the other channel, without a patch cord between channels, you will experience a significant boost in volume and overdrive. It's pretty cool.
  7. TDC222

    TDC222

    Joined:
    Jan 11, 2013
    Likes Received:
    0
    Thanks for the info gents. I will be experimenting tomorrow.

    Cheers,
    Terry
  8. TDC222

    TDC222

    Joined:
    Jan 11, 2013
    Likes Received:
    0
    Experimenting going well. Adds a lot of sound.
    I just had this head fixed as it was given to me with a bad BIOS and Output Transformer was blown.
    I am using it with a Traynor YCS412VA cab running at Mono 4 ohm. Can I use both head outputs, Speaker/Ext, connect them to the bottom and switch the bottom to Stereo running 8 @ ohm?

    Cheers,
    Terry
  9. TDC222

    TDC222

    Joined:
    Jan 11, 2013
    Likes Received:
    0
    I am guesing this can't be done or is not a good idea? Anyone with a suggestion?

    Cheers,
    Terry
  10. Primakurtz

    Primakurtz Registered Nihilist Supporting Member

    Joined:
    Nov 23, 2011
    Likes Received:
    0
    IF the cabinet's speakers are definitely split into 2 separate pairs, you should be safe doing this. If they are somehow connected, bad things will happen.
  11. TDC222

    TDC222

    Joined:
    Jan 11, 2013
    Likes Received:
    0
  12. Alex1984

    Alex1984

    Joined:
    Jan 16, 2010
    Likes Received:
    1
    I've seen people do it just like on old SVTs and B15Ns, but my tech recommends against this as it has more potential to do harm than good.
  13. TDC222

    TDC222

    Joined:
    Jan 11, 2013
    Likes Received:
    0
    Thanks. I just wanted to see if i could get a different sound,but thought i would ask before trying. Don't want to smell electrical if you know what i mean.
    Thanks to everyone for the help.

    Cheers,
    Terry
  14. BassmanPaul

    BassmanPaul Gold Supporting Member

    Joined:
    Aug 25, 2007
    Likes Received:
    3
    Linking channels one and two should make no difference in the electrical operation of the amplifier. There is the possibility of leakage through the power supply on some amps and thus instability. Most times you'll have no problems whatsoever and no harm to the amp itself.

Share This Page