Zoom B3 not powering on USB

Discussion in 'Effects [BG]' started by matrixcs, Dec 13, 2012.


  1. matrixcs

    matrixcs

    Joined:
    Nov 10, 2009
    Location:
    Philippines
    Hi Guys,

    I recently purchased a Zoom B3 they say it should run on USB power.. unfortunately i tried but its blinking.. but when I plugged the power supply that comes with it.. it runs perfectly,

    here is the video when I tried it with USB

    http://youtu.be/nC755nUW_Gc
  2. drpepper

    drpepper Supporting Member

    Joined:
    Jul 20, 2009
    Location:
    Columbia, Maryland
    That's too bad. Is the USB functionality working otherwise?
  3. matrixcs

    matrixcs

    Joined:
    Nov 10, 2009
    Location:
    Philippines
    Yes it does work if I use the power adaptor or fully charged battery. I think this is just a cable issue. I will try to buy a premium A to B Usb cable. But i have no Idea, some friends told me get the one that comes from an HP printer or any printer since those are high quality specialty USB cable
  4. drpepper

    drpepper Supporting Member

    Joined:
    Jul 20, 2009
    Location:
    Columbia, Maryland
    I don't know that it would be a matter of a premium cable versus one that simply works. I have an assortment of cables gathered up over time, and mine seems to work with any of them. I have no idea what the one I'm using now originally came with.

    And it seemed a little surprising that a cable wasn't included.

    I suppose it's possible that the cable you're using was made specifically for something that doesn't carry power [​IMG]

    Good luck with it.
  5. Register to disable this ad
  6. OzzyGreg

    OzzyGreg Supporting Member

    Joined:
    Jun 7, 2008
    Location:
    Illawarra, NSW, Australia
    .
    mmm, that's annoying.
    My money's on a faulty cable.

    My B3 runs fine on the USB cable that came with the unit.
  7. oerk

    oerk

    Joined:
    Oct 16, 2009
    Location:
    Bavaria
    Or your laptop doesn't put out enough juice or it's not clean enough for the B3.

    Can you try hooking the B3 up to another PC?
  8. Jazz Ad

    Jazz Ad Mi la ré sol Gold Supporting Member

    Joined:
    Mar 16, 2002
    Location:
    Reims, Champagne, France
    turn the unit off
  9. DWBass

    DWBass The Funkfather Supporting Member

    Joined:
    Jan 24, 2003
    Location:
    Newport News, VA via NYC
    Disclosures:
    Kohlman Bassworks
    This. Or what the other guy said about the USB port not giving enough juice. I've had that happen. Also some USB cables are not equal to others. I had a portable HD that came with a cable that didn't work. I tried another and it worked.
  10. Roscoe East

    Roscoe East

    Joined:
    Aug 22, 2011
    ...or -- and I realize this is a long shot considering that most folks upgrade their computers fairly regularly -- are the USB ports on your laptop 2.0 or 1.0? If the latter, it won't power anything.
  11. matrixcs

    matrixcs

    Joined:
    Nov 10, 2009
    Location:
    Philippines
    thanks for the reply guys,

    I contacted the supplier of Zoom B3 here already (the store where I purchase this) this will investigate this issue if they find my B3 is defective then they will replace it.

    I tried hooking it up with my MAC and still same thing.
    Yes my laptop is USB 2.0 and its ASUS K43u
  12. SGD Lutherie

    SGD Lutherie Banned

    Joined:
    Aug 21, 2008
    Location:
    Bloomfield, NJ
    Disclosures:
    Owner, SGD Music Products
    Which USB port are you using? Some of them are low power, like the ones for keyboards and mice. They wont power things like that. The one in the back of the computer should do it.

    Do you have a powered hub? Try it with that.
  13. matrixcs

    matrixcs

    Joined:
    Nov 10, 2009
    Location:
    Philippines
    i tried that as well.. blinking status still..

    i tried using it at my laptop.. still nothing..
  14. drpepper

    drpepper Supporting Member

    Joined:
    Jul 20, 2009
    Location:
    Columbia, Maryland
    Yours came with a USB cable?

    [​IMG]
  15. matrixcs

    matrixcs

    Joined:
    Nov 10, 2009
    Location:
    Philippines
    Zoom B3 is not being sold here with a USB cable

    anyway problem solved guys. I purchased an A/B USB Cable for (Epson L200) Printers and this worked like a charm
  16. OzzyGreg

    OzzyGreg Supporting Member

    Joined:
    Jun 7, 2008
    Location:
    Illawarra, NSW, Australia
    .
    Yep, sure did!

    So did the Zoom G3 I bought recently as a matter of fact.
  17. Testing123

    Testing123 Eschew obfuscation Supporting Member

    Joined:
    Jan 21, 2006
    Location:
    Orange County, CA
    The B3 I purchased here in southern California also did not come with a USB cable.
    What you need is a 'Type A to Type B' USB cable, or at least that's what it says on the Hosa USB packaging (USB-205AB).
    I bought my B3 at Sam Ash and asked them to include the cheapest compatible USB cable they had.

    HTH...
  18. meatwad

    meatwad

    Joined:
    Apr 9, 2008
    Location:
    Middle Tennessee
    Mine didn't come with cable either, but works great with the printer and usb extension cables I already had.

Share This Page