1. Please take 30 seconds to register your free account to post, make friends, earn reward points at our store, and more!  
     
    TalkBass.com has been uniting the low end since 1998.  Join us! :)

distorting amp

Discussion in 'Amps and Cabs [BG]' started by xcental34x, Dec 5, 2005.


  1. xcental34x

    xcental34x

    Feb 28, 2003
    Memphrica, TN
    I started playing my Bongo through my GK 1001RB-II and 410SBX rig this morning, making sure to keep it low, since my roommate was sleeping, but I noticed a low fuzz/distorion beneath the clean, amp sound. Almost like a distortion pedal sounding fuzz, but very low. I tried switching instrument, and speaker cables. Nothing. I took the bass to a local shop, and it sounded perfectly fine. I brought it home, and began messing the with the EQ. I set it flat. The same. So I know its the amp, but I'm not sure if its the cabinet or the head. My guess is the head. Can anyone give me some advice on where to go from here? I'm wanting to avoid taking it to the shop, if possible. Anyone got any troubleshooting tips?
     
  2. Ditto on my series one unit. However, if you want clean, make sure that the woofer is turned up and the boost turned down.
     
  3. lowmid1

    lowmid1 Supporting Member

    Aug 16, 2002
    Baltimore, MD
    My 1001 does something similiar with my SR5. For some reason, if the preamp volume control is up too high there is audible clipping in the preamp but the clip indicator deosn't light up. Back the volume off a bit and it stops. Maybe the clip light is before the preamp volume in the ckt?
     
  4. didier

    didier

    Aug 4, 2005
    NC
    up for resolution?